Hoppa till sidans innehåll

Information


Har du ett barn som vill börja träna alpint? I så fall har du säkert också en massa frågor om hur träningen fungerar och så vidare. Här har vi försökt sammanställa information om allt från avgifter till föräldrasamverkan.

Kan alla träna?
Träningen är indelad åldersvis:
- U8 ungdom, födelseår 2012-2013
- U10 ungdom, födelseår 2010-2011
- U12 ungdom, födelseår 2008-2009
- U14 ungdom, födelseår 2006-2007
- U16 ungdom, födelseår 2004-2005
- Veteraner

Det här behöver man kunna

Vi brukar säga att att träna alpint inte är samma sak som att sätta sitt barn i skidskola i fjällen. Självklart får barnen massor av bra tips på hur man slipar på tekniken, men för att kunna hänga med i träningen på ett bra sätt krävs att barnen har någorlunda koll. Nedan är förkunskaperna på de yngre grupperna. För U12-U16 tillämpar vi provträning.
U8
- Åka (släp)lift själv eller med en kompis
- Kunna resa sig upp själv efter fall
- På ett säkert sätt kunna utföra en sväng och bromsa
- Ta av och på egen utrustning

U10
- Parallella svängar

- Åka i röd backe

AVGIFTER OCH LIFTKORT

Klubbavgifter
Information om avgifter finns här
Har man inte betalat sina avgifter får man inte delta på vare sig klubbens träningsläger under försäsong eller ordinarie träning i Hammarbybacken. Detta är även en säkerhetsfråga eftersom klubbens försäkringar i samband med träningen i Hammarbybacken enbart omfattar betalande medlemmar.

Liftkort
Alla medlemmar i DIF Alpin får rabatt på säsongskort i Hammarbybacken. Uppgifter om årets priser kommer.

Så blir man medlem
Det är först till kvarn som gäller till platserna i träningsgrupperna.

Till anmälan >>

SÅ TRÄNAR VI

Barmarksträning
När sommarlovet är slut drar vi igång med barmarksträning i Hammarbybacken. Efter höstlovet flyttar vi inomhus till någon gymnastiksal. Det blir åldersanpassad löpträning, koordination, spänst,snabbhet, balans- och styrketräning. Barmarksträningen är ett kul sätt att inte bara få igång konditionen, utan också att lära känna sina kompisar i träningsgruppen.

Skidåkning
Efter nyår drar så träningen på snö igång, den som alla längtat efter hela hösten! (Förutsatt att vi har snö i backen, såklart. Kommer snön tidigare startar vi såklart tidigare.) Alla åldersgrupper tränar två kvällar i veckan. De yngre klockan 18.30–20.00, medan de äldre (från 14 år och uppåt) tränar 20.00–21.30. Dagarna är måndag+onsdag alternativt tisdag+torsdag.

Träningen handlar i huvudsak om att lära sig alpin grundteknik för att kunna köra i bana. Friåkningsövningar varvas med slalom och storslalom i bana.

Träningsläger
På höstlovet anordnar vi sedan många år slalomträning i Sölden (vecka 44). I slutet av november/början av december brukar vi också ha ett par träningshelger i Hamra. Mer information om detta finns under fliken Läger. Det brukar vara otroligt uppskattade läger såväl träningsmässigt som socialt.

 

FÖRÄLDRARS MEDVERKAN

Vid Träning. Alpinträning är inte som andra idrotter. Här krävs att man som förälder är delaktig. Alltså tycker vi att det är toppen om du som förälder har möjlighet att ta med dig egen skidutrustning och hjälpa till att ta med käppar upp i backen när tränarna ska sätta banan (och hjälpa till att ta ner efteråt). Det handlar förstås om att barnen ska kunna få ut så mycket som möjligt av träningen. De äldre barnen/ungdomarna hjälper själva till med att få upp/ner utrustningen.

Vid Tävling. Varje säsong anordnar Djurgårdens IF alpina förening (minst) en tävling i Hammarbybacken per åldersgrupp. För att få det att fungera krävs att föräldrar till alla barn som tränar i den aktuella åldersgruppen (oavsett om ens eget barn tävlar eller ej) också är med och hjälper till under hela tävlingsdagen. Det är mycket som ska klaffa för att barnen ska få en bra tävling – vi behöver allt från parkeringsvakter till portvakter och tidtagare. Som förälder krävs inte att man ska veta exakt hur allt ska fungera från början. Vi lär oss tillsammans och det brukar faktiskt bli väldigt roliga dagar.

UTRUSTNING
Vi brukar ordna en kväll i samband med säsongstarten då man kan köpa/sälja begagnat material av andra i klubben. Alla klubbmedlemmar får dessutom rabatt på bland annat Alpingaraget.

Skydd
Gemensamt för alla är att det är absolut krav på hjälm och ryggskydd för att få delta i klubbens träningar. Från och med 11 års ålder (U12) är det också krav på slalombåge på hjälmen för att skydda ansiktet när man kör slalom i bana med långkäpp. Sådan får dock inte användas av yngre barn, på grund av risken att fastna med bågen i exempelvis liftbyglarna. Inte heller får man använda bygeln i fartgrenarna (storslalom, super G, störtlopp).

Benskydd och stavskydd blir aktuellt när barnen börjar köra nära inpå käpparna och föser bort dem med händer/ben.

Skidor
När det gäller vilken typ av skidor man använder så finns inga krav från klubbens sida. (Däremot är twintips inte att föredra.) Har du frågor så tala gärna med tränaren i ditt barns grupp.


Ta hand om utrustningen

Oavsett hur duktigt ens barn är på skidor så är det viktigt att man håller efter utrutrustningen och slipar kanter mm. Som medlem har man klubbrabatt på Alpingaraget, där man dels kan lämna in skidorna, men där det också finns väldigt duktig personal som kan ge bra tips.

Det finns också bra tips på nätet. Kolla till exempel in Swix hemsida: swixsport.com

Tävla
Att tävla känns kanske jätteläskigt om man aldrig varit i situationen tidigare. Men många barn tycker faktiskt att det är jättekul att få stå där i startgrinden och köra iväg medan kompisarna hejar i målfållan. Nedan är de cuper som finns i Stockholmsområdet. Vill man tävla ännu mer finns massor av tävlingar runt om i landet från nyår till första maj. Titta gärna under fliken Tävlingar/Races och Tävlingskalendern.

STOCKHOLM RACE
-
U10, barn 9–10 år.

MÄLARCUPEN & LILLA VÄRLDSCUPEN
-
U12 och U14 är två separata cuper för barn 11–14 år.

USM-KVAL OCH STOCKHOLMSTOUREN
- U16, ungdomar 15–16 år.

FIS ENL & REGION-4 TOUREN
-
Juniorer.

Fler frågor?
Tveka inte på att kontakta oss om du har fler frågor om träningen. Ring/mejla lagledaren i träningsgruppen för ditt barns åldersgrupp. Se hemsidan under fliken Träningsgrupper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ oss på sociala medier

Postadress:
Djurgårdens IF AF - Skidor
Daniel Nygren, Katarina Bangata 66
11639 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0730789911
E-post: This is a mailto link

Se all info